Mexicaans eten is bij ons echt een favoriet. We eten regelt chilli cin carne, fajitas en quesadilla’s. Maar dat is niet altijd zo geweest. Ik was geen fan van Mexicaans eten omdat ik pakjes/zakjes vaak zo smakeloos vind. Maar de Black Bean Burrito Bowl is het recept waarmee het herontdekken van de Mexicaanse keuken begon.

Vandaar ook dat wij dit recept delen. Zodat jullie ook de Mexicaanse keuken kunnen herontdekken. En het mooiste is nog wel dat dit recept heel gemakkelijk doordeweeks te maken is.
Voor het bakken van de groente gebruiken wij altijd onze Tefal koekenpan met nonstick coating. Dit maakt het bakken van de groente een heel stuk gemakkelijker en zorgt dat er niets aanbrand.
Dit recept is voort gekomen uit een een aantal recepten wat wij graag aten. De pittige zwarte bonen, de gebakken groente en de pittige salade als bijgerecht en de guacamole die eigenlijk overal wel bij kan!
De guacamole kun je ook goed gebruiken als dip bij bijvoorbeeld tortilla chips, voor als je nacho`s maakt.
Black Bean Burrito Bowl
Ingrediënten
Voor de Spicy Black Beans
- 300 gram zwarte bonen uitgelekt
- 70 gram tomatenpuree
- 1 teaspoon komijnzaad
- 1 teaspoon knoflookpoeder
- 1 teaspoon korianderblad
- 1/2 teaspoon chilimelange
- 1/2 teaspoon gedroogde oregano of 1 tablespoon verse oregano
- zout & peper
Voor de roasted veggies
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 ui
- Champignons
Voor de guacamole
- 1 rijpe avacado
- 1 rode ui
- 4 cherry tomaten
- 1 teaspoon komijnzaad
- 1 teaspoon korianderblad
- 1/2 chilimilange
- 2 teaspoon citroensap
- zout & peper
Voor de salade
- sla
- 1 tablespoon olijfolie
- 1 rode ui
- 1 teaspoon limoensap
- 1/2 teaspoon jalapeno
- zout & peper
Granen
- Gekookte rijst/quinoa/bulgar
Instructies
Voor de zwarte bonen
- Maal de komijn in een vijzel.
- Voeg de ingrediënten van de Spicy Black Beans toe in een pan en meng goed door elkaar.
- Breng de pan aan de kook en laat afgedekt zachtjes koken voor 5 a 6 minuten zodat de bonen goed warm zijn.
- Regelmatig doorroeren en proeven, eventueel extra zout of specerijen toevoegen naar smaak.
Voor de geroosterde groenten
- Snij de paprika in dunne reepjes, snij de ui in halve ringen en snij de champignons in plakjes.
- Verwarm een grillpan/koekenpan op middel vuur en doe een beetje olie in de pan.
- Voeg de groenten in de pan en gril ze aan beide kanten.
- Gril de groente tot dat ze gaar zijn.
Voor de guacamole
- Verwijder de schil en de pit van de avocado en pureer met een vork.
- Snij de ui en de tomaten klein.
- Maal de komijn in een vijzel.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng dit goed door elkaar.
- Voeg naar smaak extra zout of citroensap toe.
Voor de salade
- Snij de sla en snipper de ui en meng samen door elkaar in een schaal.
- Meng alle ingrediënten van de dressing in een schaaltje en roer goed door elkaar.
- Voor het serveren de dressing goed door roeren en over de sla heen gieten.
Opmaken
- Voeg alle ingrediënten toe in een schaal en maak op zoals gewenst. Als je zelf geen fan bent van sla die warm is raad ik je aan om de salade apart te serveren.
1 gedachte over “Black Bean Burrito Bowl”