De gemberboterkoek, net uit de oven

Gemberboterkoek

Mensen die mij, The Wiccan Sous-Chef, goed kennen hadden dit recept voor gemberboterkoek waarschijnlijk nooit verwacht. Ik heb in het verleden meer dan eens verteld dat gember niet mijn ding is. of de gember dan in water zat, in de vorm van thee of gewoon koud, of in avondeten. Ik vond het maar 3 keer niks. Maar The Bearded Chef vind gemberthee, gemberwater en gember in het eten wél erg lekker. Er zijn dus ook best wel wat avonden geweest waarin The Bearded Chef mij probeerde te overtuigen dat gember wel lekker is.

De ingrediënten van de gemberboterkoek
De ingrediënten van de gemberboterkoek

Dit recept is bedacht na een tijd dat ik ontzettend veel zoete baksel had gemaakt en zin had om nog iets te maken maar dan iets nieuws. Ik had toen Karamel fudge, Winterse appelkruimeltaart, Knapperige kruidnoten en chocolade koekjes had gemaakt. Ik bedacht mij dat ik nog nooit boterkoek had gemaakt. Dat leek mij wel een mooie uitdaging om eens te maken. Dat was het tot ik het recept voor boterkoek las. Ik vond het stiekem maar wat saai. Ik ben toen gaan googlen voor een recept voor boterkoek met een twist. Heel veel van wat ik las leek mij of niet lekker of was alsnog maar een beetje saai. Tot ik dus las over boterkoek met gember.

Het leek mij erg leuk om The Bearded Chef te verrassen met iets waarvan ik wist dat hij nooit verwacht gehad. En het was echt een ontzettende hit. De eerste keer dat ik het had gemaakt vond ik het nogal een milde gembersmaak. Maar dat was waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ik geen idee had hoeveel gemberbolletjes er in dit recept nodig was. De conclusie is, voor mij en The Bearded Chef, minimaal 8, maar niet als ze klein zijn dan minimaal 9.

De gemberboterkoek word gemaakt in een browniebakvorm. De bakvorm van 27cm x 20 cm is de perfecte maat om deze boterkoek in te maken.

Eet smakelijk,
-xxx- The Wiccan Sous-Chef

Gemberboterkoek

Mensen die mij, The Wiccan Sous-Chef, goed kennen hadden dit recept voor gemberboterkoek waarschijnlijk nooit verwacht. Ik heb in het verleden meer dan eens verteld dat gember niet mijn ding is. of de gember dan in water zat, in de vorm van thee of gewoon koud, of in avondeten. Ik vond het maar 3 keer niks. Maar The Beadred Chef vind gemberthee, gemberwater en gember in het eten wél erg lekker. Er zijn dus ook best wel wat avonden geweest waarin The Bearded Chef mij probeerde te overtuigen dat gember wel lekker is.
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Trefwoord bloem, gember, gember siroop, roomboter, suiker
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
rusttijd 15 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 12

Equipment

  • brownievorm

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • 200 gram koude ongezouten roomboter
  • 7 a 8 bolletjes gember op siroop klein gesneden
  • 1 teaspoon gembersiroop

Instructies

  • Zeef de bloem, suiker en een snufje zout boven een kom. Doe de boter, gember siroop erbij. Snijd de boter met twee tafelmessen zo snel mogelijk in heel kleine stukjes. Snijd ze steeds kleiner door de bloem heen.
  • Kneed alles snel met koude handen tot een deegbal. Het kan zijn dat je warme handen heb waardoor het een plakkerige massa word. Leg het in dat geval iets langer in de koelkast. Het behoud zijn vorm dan een heel stuk beter. Druk het deeg in een brownie vorm. En leg het deeg te rusten in de koelkast voor zo'n 15 minuten. Snij er nu eventueel een mooi patroon in. Verwarm de over voor op 180 graden.
  • Zet de vorm ca. 30 minuten in het midden van de oven, of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat de boterkoek afkoelen in de vorm.
KokenKoken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept