Hier is weer een recept van iets wat je natuurlijk ook in de winkel kan kopen, maar eigenlijk beter zelf kan maken. Huisgemaakte hummus! In de basis een gemakkelijk recept waar je goed mee kan variëren. Je kan er namelijk talloze smaken aan toevoeren. Zo kun je bijvoorbeeld een lekkere pittige hummus maken met een fijn gesneden peper er door, of een wat zachtere hummus met paprikapoeder en koriander.
Hummus kan je natuurlijk ook als dip gebruiken bij je borrelplank met bijvoorbeeld dun gesneden rauwkost zoals wortel, komkommer en bleekselderij. Als je het als dip gaat gebruiken kun je de hummus iets smeuïgere maken door er een halve table spoon olijfolie meer aan het recept toe te voegen.
In het recept gebruiken wij gedroogde kikkererwten die je zelf nog moet koken, dit is niet nodig. Je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken. Wij hebben zelf altijd gedroogde kikkererwten in voorraad omdat wij dit makkelijker vinden. Dit scheelt weer blikken in onze voorraad kast.
De huisgemaakte hummus uit dit recept gebruiken wij altijd voor onze Wrap met avocado en hummus wat in mijn mening een hartstikke lekker borrelhapje is.

In dit recept, net zo als vele andere maken wij altijd gebruik van deze maatcups van Joseph Joseph hierdoor gebruiken wij altijd dezelfde hoeveelheid. Ik vind ze erg prettig werken en zou ze daarom ook zeker aanraden voor iedereen die geregeld kook en houd van duidelijk maatgeving.
Hummus
Ingrediënten
- 125 gram gedroogde kikkererwten of 400 gram kikkererwten uit blik
- 1/4 cup citroensap
- 1/2 teaspoon zout
- 1/2 cup tahini
- 2 tablespoons water
- 1 teaspoon komijn gemalen
- 1 tablespoon olijfolie
Instructies
- Kook de kikkererwten voor 45 minuten en spoel ze hierna af onder de koude kraan om ze snel af te laten koeken.
- Vijzel de komijn fijn in een vijzel als je heel komijnzaad gebruikt als je gemalen komijn gebruikt is dit natuurlijk niet nodig.
- Maal de knoflook met het zout, citroensap en de komijn in een foodprocessor of blender.
- Laat dit een vijf a turn minuten rusten zodat de knoflook wat minder scherp word.
- Doe hier de tahini en de olie bij en maal tot een glad mengsel.
- Voeg de kikkererwten in etappes toe en blijf malen tot het een glad mengsel word. Als het te droog word voeg dan een tablet spoon water toe.
- Zorg dat je de hummus goed naar bedenden duwt in de foodprocessor zodat je geen hele kikkererwten heb die aan de zijkant blijven plakken.