Dit is een simpel, maar lekker recept voor One Pan Mexican Quinoa, zoals de naam al suggereert is de bereiding in een pan. Hierdoor bespaar je ook nog eens op de afwas! In het recept zitten veel ingrediënten uit blik, hierdoor is het een makkelijk om op voorraad te houden en het te maken als je niet veel meer in huis hebt. Kortom een overheerlijk eenpansgerecht.

Leuk om te weten Quinoa spreek je niet uit als “kie-noa” of “kwie-noo-ja” maar als “kien-wah”. In het Nederlands word wel vaak de uitspraak “kie-noa” het meeste gebruikt.
Ik zal binnen kort het recept van mijn zelfgemaakte bouillon, het is een simpel recept waarbij je gebruikmaakt van je snijafval om bouillon te maken. Hierdoor heb je dus minder afval en hoef je geen bouillon meer te kopen!
Voor dit recept gebruiken wij altijd onze Gietijzeren braadpan. Deze braadpan is gecoate met emaille, hierdoor brand de pan minder snel aan is is deze makkelijker af te wassen. Het voordeel van het gietijzer is dat het de warmte goed verdeeld door de hele pan, hierdoor krijg je geen hete plekken in de pan waar het eten op kan aanbranden. Een goede pan maakt dit overheerlijk eenpansgerecht helemaal makkelijk om te maken.
De One Pan Mexican Quinoa kun je ook erg goed invriezen, als er wat overblijft kun je dit dus in een bakje in de vriezer doen. Ingevroren blijft het nog ongeveer 2 maanden goed. Wij maken dit recept vaak in een grotere hoeveelheid, 2 a 3 keer het recept, en vriezen het per portie in. Zo hebben we altijd wat lekkers achter de hand als we geen zin hebben om te koken! Als wij iets in de vriezer bewaren doen we dit vaak in onze vershoudbakjes, deze zijn goed afsluitbaar en zullen daardoor niet lekken.
One Pan Mexican Quinoa
Equipment
- Gietijzeren braadpan
Ingrediënten
- 1 uien
- 3 knoflooktenen
- 1 rode/gele paprika(s)
- 140 gram mais uitgelekt
- 200 gram kastanje champignons
- 1 blik tomatenblokjes a 400 gram
- 1/2 cup quinoa
- 1 1/2 cup groentebouillon of zelfgemaakte groente bouillon van snijafval
- 1 blik zwarte bonen met een uitgelegd gewicht van 265 gram
- 1 tablespoon paprika poeder
- 2 teaspoon gemalen komijn
- 1 teaspoon peterselie
- 1/2 teaspoon chilipoeder
- Het sap van 1 limoen
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- 1 rijpe avacado optioneel
- 2 lente uien optioneel
Instructies
- Verwarm een beetje olie in een pan met een dikke bodem(bijvoorbeeld een gietijzeren braadpan) of pot en fruit de ui.
- Voeg de champignons toe.
- Voeg de knoflook en de paprika toe en bak mee voor een paar minuten.
- Voeg de overige ingrediënten toe behalve de limoensap, lente ui en de peterselie.
- Doe een deksel op de pan en kook alles voor zo’n 20 minuten. Roer af en toe door de pan zodat de quinoa niet aan de onderkant verbrandt.
- Als het gekookt is roer je de limoensap en de peterselie erdoor.
- Verdeel over 2 borden en serveer eventueel met een halve avocado of met een in ringen gesneden lente ui.