In de zomer eten wij er graag salades. Het is makkelijk klaar te maken en kost niet veel tijd om te maken. Daarnaast kun je als je een klein moestuintje hebt ook nog eens veel van de ingrediënten zelf kweken. Zo hebben wij dit jaar redelijk was snijbiet, tomaten en ijsbergsla kunnen oogsten. Hier hebben wij verschillende lekkere salades van gemaakt. Een van deze salades is een salade met verse feta.
Sla die jezelf kweekt bevat vaak meer zand en grond. Om dat de sla uit de supermarkt vaak in kassen word gekweekt hoef je deze nauwelijks te wassen. Als je jezelf gekweekte ijsbergsla wil veranderen in een overheerlijke salade raad ik je aan om deze eerst te wassen. Wij gebruiken hier voor altijd een Slacentrifuge. Deze simpele, maar erg effectieve apparaten zijn ideaal om je net geoogste kropje sla te wassen. Je kunt de slacentrifuge ook voor andere bladgroente gebruiken zoals bijvoorbeeld snijbiet.

Verschil tussen feta en witte kaas
De salade met verse feta vind ik er lekker. Als je de feta in de winkel haalt moet je goed op letten wat voor feta je koopt er zit namelijk veel verschil tussen de verschillende soorten “Witte kazen”. Er is namelijk Europese regelgeving over wat wel en wat niet feta mag heten. Binnen Europa mag feta alleen feta heten als het geproduceerd is in Griekenland en minimaal 70% schapenmelk bevat, daarnaast mag het ook maximaal 30% geitenmelk bevatten.
Kazen die niet voldoen aan deze eisen mogen hun kaas niet feta noemen. In de winkel worden de andere kazen dus vaak gelabeld als witte kaas of mediterrane kaasblokjes. Zo, dat is weer een leuk voedsel weetje voor je.
Verse feta heeft vaak een sterkere en intensere smaak dan vacuüm gesealde feta. Dit komt door de verschillende factoren. Vacuüm gesleede feta kan ouder zijn, maar heeft ook een langere houdbaarheid. Zelf ben ik ook geen grote fan van gekruide feta. Hiermee bedoel ik dus de feta die in olie en kruiden word bewaard. In mijn mening gaat de smaak van de feta hier in verloren.
Salade met Verse Feta
Ingrediënten
- 250 gram verse feta
- 250 gram ijsbergsla
- 125 gram cherry tomaten
- 1 paprika
- 40 gram rucola
- 15 gram pompoen pitten
- Balsamico creme
- olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Snij de feta in blokjes van ongeveer 1 centimeter, zo verspreid de feta zich goed door de salade.
- Rooster de pompoen pitten op middelhoog vuur voor een paar minuten.
- Verwijder eventuele kapotte bladeren van de ijsbergsla en snij de sla in reepjes van ongeveer 1 centimeter dik
- Verwijder stokjes van de cherry tomaten en snij de tomaten door de helft.
- Verwijder de steel, de zaadlijsten en de zaadjes uit de paprika en snij de paprika in blokjes.
- Was eventueel de rucola en verwijder eventueel minder mooie blaadjes.
- Doe alle ingrediënten in een grote schaal en voeg hier een scheutje olijfolie, peper en zout naar smaak aan toe.
- Verdeel de salade over de borden en giet er wat balsamico creme over heen.
1 gedachte over “Salade met Verse Feta”