Ons recept voor teriyaki tofu met broccoli staat bijna letterlijk in een handomdraai op tafel. Ik vind dat op doordeweekse dagen altijd ontzettend prettig. In het verleden maakte ik ook wel eens teriyaki tofu met broccoli, maar vaak kwam dat uit een pakje, zakje of flesje. Sinds The Bearded Chef en ik samen wonen probeer ik steeds minder met pakjes en zakje te werken. Vooral omdat in die pakjes en zakje veel zout zit en relatief weinig smaak.

De saus word, in dit recept, koud gemengd. Ik gebruik hiervoor de kleinste RVS mengkom. De RVS mengkom is ondanks de pindakaas altijd in no-time schoon gemaakt.
De pindakaas in dit recept is mijn eigen toevoeging. In Japan, waar teriyaki vandaan komt, word sake, mirin, sojasaus en suiker gebruikt om de saus van te maken. Maar de pindakaas vinden The Bearded Chef en ik een toevoeging in dit gerecht. Voor de mensen die niet zo fan zijn van pindakaas raad ik aan om de helft van de pindakaas in het recept te doen. Hetzelfde geldt voor Thaise maaltijdsalade met een pinda saus & quinoa.
Eet smakelijk,
-xxx- The Wiccan Sous-Chef
Teriyaki tofu met broccoli
Ingrediënten
- 500 gram broccoli
- 250 gram tofu
- 1/4 cup soja saus
- 1 teaspoon sambal
- 3 tenen knoflook geraspt of fijngesneden
- 1 tablespoon licht bruine basterd suiker
- 2 tablespoons pindakaas
- 3 tablespoons sesamolie
- 1/4 cup kraanwater
- Woknoedels
Instructies
- Meng de soja saus, sambal, knoflook, licht bruine basterd suiker, pindakaas, sesamolie en het water in een kom of schaal.
- Maak de broccoli schoon en doe deze in een grote pan met ruim water. Pers de tofu uit en snij in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Bak de tofu in een diepe koekenpan met een scheutje olijfolie of kokosolie goudbruin.
- Kook de bulgur volgens de verpakking en de broccoli is 4 a 5 minuten gaar.
- Giet de teriyaki saus bij de tofu in de pan erbij en laat even doorkoken.
- Verdeel de broccoli, tofu en bulger over 2 diepe borden.
- Eet smakelijk.