Bourekas is een gerecht van Joodse oorsprong en word al zo’n 500 jaar gemaakt. In Israel word bourekas ook gemaakt. Daar kun je zien aan de vorm van de bourekas wat er voor vulling in zit. En in 2013 zijn daar ook wetten aan verbonden zodat mensen met bepaalde eetgewoontes kunnen zien wat ze bestellen. In ronde bourekas mag geen zuivelproducten zitten. Voor driehoekige bourekas mag dat volgens de wet wel. In dit recept voor tonijn bourekas zit ei en dat is dus ook de reden waarom wij onze bourekas driehoekige maken. Ei word namelijk gezien als een zuivel product.

In de oven gebruiken wij altijd deze siliconen bakmat, dit zorgt er voor dat je bakblik schoon blijft, hierdoor heb je minder schoonmaak werk. Siliconen is erg nonstick, daardoor kun je ze gemakkelijk schoonmaken met de afwas. Maar ook met gewoon bakpapier lukken deze tonijn bourekas erg goed.
Eet smakelijk,
-xxx- The Wiccan Sous-Chef
Tonijn bourekas
Ingrediënten
- 1/2 blikje tonijn in olijfolie uitgelekt
- 25 gr ontpitte zwarte olijven fijngehakt
- 4 plakjes bladerdeeg o.b.v. roomboter
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 rode paprika in kleine blokjes
- 50 gram champignons in plakjes
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook
- 1 ei losgeklopt
- 1 teaspoon oregano
- 1 teaspoon basilicum
- sesamzaad
- versgemalen zwarte peper en zout
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de champignons, de paprika en de ui. Voeg de tomatenpuree toe en bak op middelhoog vuur nog een paar minuten zodat het kan ontzuren. Meng de tonijn, olijven en de kruiden goed door de rest heen. Laat even doorwarmen.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien, snij de plakjes bladerdeeg diagonaal door, verdeel de vulling erover, smeer de randen in met wat ei, vouw de plakjes bladerdeeg dicht en druk de randen goed dicht. Gebruik een vork om een sierrandje te maken. Doe het restant van het ei en bestrijk met het restant van het ei de pakketjes. Prik met een vork 2 a 3 keer in elke bourekas om een paar luchtgaatjes te maken.
- Bestrooi met sesamzaad en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak de bourekas in ± 30 minuten goudbruin en krokant.
- Leg op elk bord 2 bourakas en eet smakelijk