Een veel gemaakte denk fout is dat je jezelf sneller snijd met een scherp mes. Het is juist andersom, als je gebruik maakt van botte messen schiet je sneller uit en heb je meer kans om jezelf te snijden. Dit omdat je meer kracht moet zetten ten op zichte van een scherp mes. Het is dus beter om te werken met scherpe messen.
Messen onderhouden
Met een klein beetje onderhoud zorg je er voor dat je mes veel langer scherp blijft. Dit kost je nog geen vijf minuten, maar zorgt er wel voor dat je mes veel fijner snijd.
Een van de fundamentele dingen die je met je messen moet doen is ze schoon houden. Was je messen na gebruik af en droog ze ook gelijk af. De snede van een mes is erg dun en kan daardoor makkelijker beschadigen door roest.
Aanzetstaal
Een aanzetstaal is een metalen staaf met smalle groeven er in. Deze staaf is gemaakt van een metaal dat harder is dan de meeste messen. Een aanzetstaal slijpt een mes niet, een aanzetstaal buigt de bramen weer gelijk met de sneden van het mes. Doordat de bramen weer gelijk liggen aan de snede van het mes is er veel minder weerstand bij het snijden.
Bij veel Europese messen is de hoek van het lemmet ergens tussen de 35 en de 40 graden. Bij sommige messen staat op de verpakking bij onder welke hoek het mes geslepen moet worden. Deze hoek moet je ook aanhouden bij het aanzetten van het mes.
Messen slijpen
Als je verder wilt gaan dan alleen je mes onderhouden kun je je verdiepen in het slijpen van messen. De meest simpele manier van het slijpen van messen is door middel van messenslijper.
Messenslijper
Een messenslijper en een klein apparaat met keramische wieltjes er in, deze keramische wieltjes slijpen je mes. Deze apparaatjes staan ook wel bekend als doortrekslijpers. Voor het slijpen van een mes trek je in een soepele beweging het mes door de messen slijper. Iedere keer dat je je mes door het apparaat heen trek word er een klein beetje materiaal verwijderd van het mes.
Het voordeel aan een messenslijper is dat je geen rekening hoeft te houden met de hoek waar je het mes onder slijpt. De wieltjes in de messenslijper zijn zo afgesteld dat deze goed staan voor een scherpe snede. Messen slijpers zijn er in verschillende prijs en kwaliteit klassen zo zijn er al instap modellen voor 15 tot 30 euro.
Het nadeel van een messenslijper is dat er bij veel messenslijpers veel materiaal word weg geslepen, en het eind resultaat is over het algemeen wat minder dan dat van een slijpstaaf of slijpsteen.
Slijpstaaf
In tegenstelling tot het aanzetstaal slijpt een slijpstaaf materiaal weg van je mes. Met een slijpstaaf kan je dus de v vorm van de snede van je mes herstellen. Een mes wat echt bot is en niet meer met een aanzetstaal te herstellen is kun je met een slijpstaaf dus weer scherper krijgen.
Een slijpstaaf moet je niet dagelijks gebruiken, doe je dit wel dan zal je mes snel kleiner worden en na verloop van tijd is het mes dan niet meer te gebruiken.
Een groot voordeel van een slijpstaaf is dat je hiermee ook de kartels van een broodmes kunt slijpen. Dit is uiteraard wel veel werk aangezien je ieder kartel van het mes individueel moet slijpen. Maar er gaat niets boven het werken met scherpe messen.
Slijpstenen/wetstenen
Met slijpstenen kun je een met opnieuw zetten, dit betekent dat je opnieuw de snede van het mes slijpt. Dit doe je alleen als het met erg bot is en niet meer te redden in met een slijpstaaf. Met een slijpsteen met een lage korel kun je een mes waar hapjes uit zijn opnieuw een snede in slijpen.
Na dat je het mes met een lage korel op nieuw gezet hebt bouw je langzaam op naar een hogere korel. Op deze manier maak je het lemmet gladder en dus scherper. Een normaal verloop van korel 240 naar 800 naar 3000 naar 8000, je werkt dus van de laagste korel naar de hoogste korel.
Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden over het werken met scherpe messen mocht je nog vragen hebben kun je een reactie achter laten.
5 gedachten over “Werken met scherpe messen”