Het zuurdesem brood in de Omnia oven

Zuurdesem brood bakken

Zuurdesem brood bakken is niet alleen leuk, het is ook nog eens makkelijk, tenminste dat vind ik. het bakken van zuurdesem brood is naar mijn mening veel minder werk dan het bakken van gewoon brood.

Deze vakantie hebben we besloten om onze zuurdesem starter mee te nemen en in de bus ook brood te bakken voor ons zelf. Dit leverde natuurlijk wel weer wat nieuwe uitdagingen op omdat we niet dezelfde ruimte en spullen als thuis hebben. Toch is het nog steeds goed gelukt. We hebben ons zuurdesem brood gebakken in de Omnia oven, voor het bakken van brood is het wel erg handig om de thermometer te hebben zodat je de temperatuur in je oven beter kan controleren.

Het gebakken zuurdesem brood
Het gebakken zuurdesem brood

Tijdens het kamperen heb ik wel eens eerder zuurdesem gebakken in de dutch oven, dit werkt ook hartstikke goed. Hierbij is het belangrijk dat je de meeste warmte van af boven laat komen. Bij de dutch oven doe je dit door veel briketen of vuur boven op de oven te leggen en maar een paar hete kolen onder de DO. Een dutch oven is een gietijzeren pan die je in hete kolen kan zetten of boven open vuur kan gebruiken om in te koken. De pan dankt zijn antiaanbaklaag aan het proces van het inbranden van olie of vetten op het gietijzer.

Houd er wel rekening mee dat bak en kooktijden erg verschillen tussen een elektrische oven die je op een temperatuur kan instellen en een dutch oven in het vuur of een Omnia oven op een gas vlam. je zult vaker het eten moeten bekijken en controleren of de garing wel goed gaat, verbrand eten is namelijk zonde..

Het recept dat ik hier gebruik is hetzelfde recept dat ik ook gebruik om thuis zuurdesem brood te bakken. Je kan dit recept dus ook zonder dutch oven of Omia oven maken!

De Omnia oven is gewoon bij bijvoorbeeld bol.com te koop. Zelf maak ik sinds kort ook gebruik van de thermometer die je in het deksel van de Omnia kan zetten. Zo weet je ongeveer hoe warm je oven is anders blijft het gokken.

Kijk voor meer leuke Omnia recepten op Omnia oven – The Bearded Chef.

Zuurdesem brood

Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Westerse keuken
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 1 uur
Wachttijd 12 uur
Totale tijd 15 uur

Ingrediënten

Voor de eerste rijs

 • 100 gram zuurdesem starter
 • 100 gram volkoren meel
 • 100 gram water

Voor het brood

 • 450 gram volkoren meel
 • 200 gram water
 • 15 gram zout
 • 10 gram kristalsuiker
 • 1 el zonnebloemolie

Instructies

Voor de eesrte rijs

 • Roer de starter eerst goed door, doe daarna 100 gram van de starter in een aparte container.
 • Voeg aan de starter 100 gram meel en 100 gram water toe roer dit goed doorelkaar.
 • Laat de starter 6 tot 8 uur rusten voor je verder gaat met het bakken van het brood.

Voor het brood

 • Meng de starter in een mengkom met de 450 gram meel, de 200 gram water, 15 gram zout en de 10 gram suiker. Schraap het deeg met de schraper uit de kom op een schoon werkblad. Kneed het in 10-15 min. elastisch door het met je handpalmen steeds van je af te duwen en weer terug te halen. De structuur van het deeg verandert tijdens het kneden. Voeg geen extra bloem toe. Het deeg kan een beetje plakkerig blijven.
 • Vet de andere mengkom helemaal in. Zo blijft het deeg na het rijzen niet plakken en haal je het er beter uit. Leg het deeg met de schraper in de kom. Dek losjes af met vershoudfolie en laat 2 uur op een behaag- lijke, tocht- en zonvrije plek rijzen. Het deeg zal rijzen, maar niet in volume verdubbelen.
 • Neem het deeg uit de kom en leg op een licht met bloem bestoven werkblad. Duw het in het midden een beetje in, trek de bovenste kant een stukje van je af en naar binnen over het deeg. Draai het deeg een kwartslag en herhaal de handeling totdat je het hele deeg hebt gedaan en dit goed blijft zitten. Keer het deeg en vorm met je handen verder tot een strakke, gladde en ronde bol.
 • Bestuif de rijsmand royaal met bloem. Zo blijft het deeg na het reizen niet plakken. Leg met de naad naar boven in de rijsmand en bestrooi licht met bloem. Dek losjes af met vershoudfolie en zet 12 tot 24 uur buiten de koelkast.
 • Stort het deeg voorzichtig op een vel bakpapier. Maak er met een scherp mesje 1 grote of 2-3 kleine inkepingen in.
 • Zet de gietijzeren pan in de oven en verwarm de oven voor op 230 °C. Haal de pan eruit als pan goed doorgewarmd is. Pas op de pan is erg warm. Leg het deeg met het bakpapier voorzichtig in de gietijzeren pan en sluit af met het deksel.
 • Bak het brood in de oven in 35-45 min. goudbruin en gaar. Neem na 20 min. de deksel van de pan.
 • Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Neem het brood uit de oven en laat 1 uur afkoelen op een rooster. Snijd het pas aan als het lauwwarm of op kamertemperatuur is.
KokenKoken

1 gedachte over “Zuurdesem brood bakken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept