Heerlijk simpel stoofvlees, smaakt altijd erg lekker bij zelfgemaakte friet, of gewoon lekker op een broodje voor bij de lunch.

Stoofvlees is een van de dingen die vaak word bestempeld als te veel werk om zelf te maken. Dit terwijl een basis recept voor stoofvlees in twintig minuten is voorbereid. De overige vier uur van dit recept is simpel. Af en toe een beetje roeren in de pan, en genieten van een goed boek of een serie kijken. Het beste van het hele verhaal is dan, aan het eind van de dag genieten van heerlijk simpel stoofvlees.
Hieronder vind je een basis recept voor stoofvlees, dit recept is op zich zelf al hartstikke lekker. Maar je kunt er nog eindeloos mee variëren. een aantal mogelijke variaties zijn bijvoorbeeld:
- Een rode peper toevoegen, waardoor het geheel iets meer pit heeft
- Een vegetarische versie te maken, door het vlees te vervangen met jong groen jackfruit.
- Een flesje donker bier toevoegen, waardoor je een rijkere smaak krijgt
Voor dit recept gebruiken wij altijd onze gietijzeren braadpan. Deze braadpan is gecoate met emaille, hierdoor brand de pan minder snel aan is is deze makkelijker af te wassen. Het voordeel van het gietijzer is dat het de warmte goed verdeeld door de hele pan, hierdoor krijg je geen hete plekken in de pan waar het eten op kan aanbranden.
Huisgemaakt stoofvlees
Equipment
- Gietijzeren braadpan
Ingrediënten
- 500 gram ribrunderlap
- 70 gram tomatenpuree
- 30 gram ongezouten roomboter
- 2 tablespoons ketjap manis
- 1 tablespoon tarwebloem
- 2 uien
- 2 knoflooktenen
- 2 blaadje(s) laurier
- 250 milliliter groentebouillon of zelfgemaakte groente bouillon van snijafval Ik heb zelfgemaakte bouillon gebruikt
Instructies
- Snijd de runderriblappen in stukken van ongveer2 cm.
- Bestrooi het vlees met de bloem, peper en zout.
- Verhit de boter in een gietijzeren pan of braadpan en bak het vlees, zorg dat al het vlees de bodem van de pan raakt, bak het vlees eventueel in delen.
- Snij de ui in halve ringen en de knoflook fijn
- Haal het gebakken vlees uit de pan en leg dit op een bord.
- Bak de uien in de achtergebleven bakvet licht bruin.
- Voeg de laurierblaadjes, de tomatenpuree, de knoflook en ketjap toe en bak 2 minuten op een laagvuur mee.
- Voeg het vlees toe in de pan en giet de runderbouillon er in.
- Breng het geheel aan de kook en laat voor 3 a 4 uur stoven met het deksel op de pan, roer het geheel wel regelmatig door zodat het niet aanbrand.
- Indien het stoofvlees erg veel vocht bevat kun je het laatste uur a halfuur het deksel van de pan laten, hierdoor verdampt er meer vocht en kook het stoofvlees in.
Een leuk recept ga het vast een keer maken