Wat voor snijplank gebruik jij in de keuken?

Een van de dingen die je bijna altijd gebruikt bij het bereiden van eten is een snijplank. Er zijn veel verschillende soorten snijplanken te koop. Iedere soort heeft zijn voor en nadelen. Persoonlijk gebruikt is alleen hout en bamboe snijplanken, dit vanwege de natuurlijke antibacteriële eigenschappen en de uitstraling van de snijplanken. En dan is de vraag wat voor snijplank gebruik jij in de keuken? En waarom heb je voor dit soort plank gekozen?

In deze blog ligt ik een aantal soorten snijplanken toe, er zijn nog veel meer soorten zoals kurken snijplanken, geperst houten snijplanken, maar deze soorten zijn vaak niet beschikbaar in je doorsnee winkel.

Kunststof snijplanken

Het voordeel van kunststof snijplanken is dat ze vaak kleur gecodeerd zijn. Hierdoor kun je makkelijker een snijplek per type voedsel:

  • Groen: Groente, fruit, alles wat plantaardig is.
  • Blauw: vis, schaal- en schelpdieren
  • Rood: rauw vlees
  • Bruin: gaar (gebakken, gebraden) vlees
  • Geel: Kip en gevogelte
  • Wit: kazen (eventueel ook brood)

Door die kunststof snijplanken kleur gecodeerd zijn werken ze erg goed samen met het HACCP voedselveiligheidssysteem. Om deze reden is het een van de meest gebruikte soorten snijplanken binnen horeca gelegenheden. Ook thuis worden ze veel gebruikt, vaak zijn kunststof snijplanken goedkoop, duurzaam, makkelijk schoon te maken en ze zijn vaatwasser bestendigd.

Voor en nadelen van kunststof snijplanken

Voordelen van kunststof snijplanken

  • Makkelijk schoon te maken
  • Meestal vaatwasser bestendigt
  • Beschikbaar in HACCP kleur coderingen
  • Onderhoudsvrije snijplank

Nadelen van kunststof snijplanken

  • Niet zo mooi
  • Geen natuurproduct

Houten snijplanken

Een houten snijplank heeft meer onderhoud dan een plastic snijplanken zo moet je ze oliën en ze zijn niet bestand tegen de vaatwasser. Je zult je houten snijplank dus met de hand moeten afwassen. Daarin tegen zijn houten snijplanken natuurlijk antibacterieel.

In de groeven van iedere snijplank nestelen zich bacteriën. Dit heb je bij hout, kunststof, bamboe en eigenlijk ieder ander materiaal. Het verschil is dat bij hout en bij bamboe snijplanken de groeven zichzelf weer sluiten. Hierdoor zitten de bacteriën gevangen, daarnaast onttrekt het hout het vocht uit de groeven. Hierdoor kunnen de bacteriën niet overleven dit tegenstellen tot kunststof snijplanken.

Houten snijplanken onderhouden

Walnootolie en lijnzaadolie
Walnoot en lijnzaadolie worden al heel lang gebruikt voor het onderhoud van hout. Deze oliën zorgen voor een beschermlaag over het hout. Door de kleur van de olie versterken ze de natuurlijke houtkleur. Na verloop van tijd zal de snijplak dus wel donkerder worden in tegenstelling tot bij het gebruik van mineraal olie. Let wel op, walnootolie is gemaakt van walnoten, dit kan dus gevaarlijk zijn voor mensen met een noten allergie.

Mineraal olie
Mineraal olie is een olie die niet opdroogt en het heeft een neutrale smaak en geur. Deze olie trekt erg goed in de snijplank, hierdoor blijft de plank langer mooi en goed.

Voor en nadelen van houten snijplanken

Voordelen van houten snijplanken

  • Vaak mooie en unieke uitstraling
  • Van nature antibacterieel

Nadelen van houten snijplanken

  • Om lang te kunnen genieten van je snijplank moet je hem onderhouden
  • Niet vaatwasser bestendigt

Bamboe snijplanken

Bamboe is vaak steviger dan houten snijplanken. Daarnaast is bamboe een snel groeiende plant waardoor het product vaak goedkoop en snel geproduceerd kan worden. Het nadeel van bamboe is dat het zo hard is dat het eigenlijk te hard is voor dure dunnen messen. Een duur mes zal hierdoor minder lang scherp blijven op een bamboe snijplank.

Bamboe snijplanken zijn net zo als houten snijplanken van nature antibacterieel.

Voor en nadelen van bamboe snijplanken

Voordelen van bamboe snijplanken

  • Vaak mooie en unieke uitstraling
  • Van nature antibacterieel

Nadelen van bamboe snijplanken

  • Om lang te kunnen genieten van je snijplank moet je hem onderhouden
  • Niet vaatwasser bestendigt

Glas & marmer snijplanken

Glazen en marmeren snijplanken zijn niet goed voor je messen, dit omdat het oppervlak te hard is waardoor het mes sneller slijt. Daarnaast zijn de snijplanken ook erg breekbaar. In mijn mening is het enige positieve aan deze snijplanken de uitstraling. Marmeren snijplanken hebben veel karakter.

Voor en nadelen van glas & marmer snijplanken

Voordelen van glas & marmer snijplanken

  • Marmeren snijplanken hebben een uniek karakter

Nadelen van glas & marmer snijplanken

  • Te hard, messen slijten erg snel
  • Bacteriën zijn lastig te verwijderen

Wat voor snijplank gebruik jij in de keuken?

Ik hoop dat deze blog je wat duidelijkheid heeft gegeven over de verschillende soorten snijplanken. En dat je nu de vraag “Wat voor snijplank gebruik jij in de keuken? En waarom heb je voor dit soort plank gekozen?” beter kan beantwoorden. Als je deze blog interessant vond raad ik je aan om ook mijn andere blog te lezen over het werken met scherpe messen.

De informatie uit dit artikel komt uit mijn eigen ervaringen en een aantal bronnen:

KokenKoken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *