De halloumi salade

Zomerse salade met Halloumi

Een recept wat ons echt aan de zomer doet denken is de Zomerse salade met Halloumi. De kleuren in dit recept zijn zo vrolijk. De rode tomaten, gele paprika en het groen van de komkommer en de sla. Een prachtige combinatie van lekkere en mooie groente.

Wij vinden het heerlijk om zelf onze tomaten en sla te verbouwen en aangezien het Nederlandse klimaat zich hier redelijk goed voor leent maken wij hier ieder jaar goed gebruik van. Zo hebben we dit jaar voor het eerst snijbiet gekweekt en dit voegt weer een hele andere smaak toe in je salade, net zo als bijvoorbeeld rucola.

Sla die jezelf kweekt bevat vaak meer zand en grond. Om dat de sla uit de supermarkt vaak in kassen word gekweekt hoef je deze nauwelijks te wassen. Als je jezelf gekweekte ijsbergsla wil veranderen in een overheerlijke salade raad ik je aan om deze eerst te wassen. Wij gebruiken hier voor altijd een Slacentrifuge. Deze simpele, maar erg effectieve apparaten zijn ideaal om je net geoogste kropje sla te wassen. Je kunt de slacentrifuge ook voor andere blad groente gebruiken zoals bijvoorbeeld snijbiet.

De ingrediënten van de halloumi salade
De ingrediënten van de halloumi salade

Halloumi is een kaas soort die van oorsprong van Cyprus komt. De kaas staat bekend om dat deze bij het bakken/grillen niet tot nauwelijks smelt. Dit komt door de manier dat de kaas geproduceerd word. Sinds 12 april 2021 is er een Europese regelgeving over wat halloumi moet bevatten en waar het geproduceerd mag worden. Sinds deze datum moet halloumi geproduceerd in Cyprus en moet het minimaal 51% geiten of schapen melk bevatten.

De PDO (Designation of Origin) op halloumi was al in 2014 aangevraagd, maar doordat er onenigheid was tussen producenten van halloumi over hoeveel geiten of schapen melk halloumi moest bevatten heeft de aanvraag erg lang gedruurd.

Zomerse salade met Halloumi

Een recept wat ons echt aan de zomer doet denken is de Zomerse salade met Halloumi. De kleuren in dit recept zijn zo vrolijk. De rode tomaten, gele paprika en het groen van de komkommer en de sla. Een prachtige combinatie van lekkere en mooie groente.
Wij vinden het heerlijk om zelf onze tomaten en sla te verbouwen en aangezien het Nederlandse klimaat zich hier redelijk goed voor leent maken wij hier ieder jaar goed gebruik van. Zo hebben we dit jaar voor het eerst snijbiet gekweekt en dit voegt weer een hele andere smaak toe in je salade, net zo als bijvoorbeeld rucola.
Gang Hoofdgerecht, Salade
Keuken Westerse keuken
Trefwoord paprika, pompoen pitten, rucola, sla, tomaat, wortellen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 250 gram halloumi
  • 250 gram ijsbergsla
  • 125 gram cherry tomaten
  • 1 gele paprika
  • 40 gram rucola
  • 15 gram pompoen pitten
  • Olijf olie
  • Peper en zout

Instructies

  • Snij de halloumi in blokjes van ongeveer 1 centimeter, zo bakt de halloumi goed.
  • Bak de halloumi in pan met olie tot deze aan alle kanten licht gebruikt is, laat de halloumi afkoelen voor dat je dit bij de rest van de salade voegt.
  • Rooster de pompoen pitten op middelhoog vuur voor een paar minuten.
  • Verwijder eventuele kapotte bladeren van de ijsbergsla en snij de sla in reepjes van ongeveer 1 centimeter dik
  • Verwijder stokjes van de cherry tomaten en snij de tomaten door de helft.
  • Verwijder de steel, de zaadlijsten en de zaadjes uit de paprika en snij de paprika in blokjes.
  • Was eventueel de rucola en verwijder eventueel minder mooie blaadjes.
  • Doe alle ingrediënten in een grote schaal en voeg hier een scheutje olijf olie, peper en zout naar smaak aan toe.
KokenKoken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept