Een afgebakken zuurdesem brood

Zuurdesem starter

Voor dat je je zuurdesem brood of crackers kunt gaan maken heb je een zuurdesem starter nodig. Hier kun je op een aantal manieren aankomen, een daar van is een deel van een starter van iemand anders overnemen. Een andere optie is online een starter te kopen. Als je niemand kent met een starter en je wilt er geen kopen rest je nog een andere optie, en dat is je eigen starter maken.

Zelf een zuurdesem starter maken kost wat meer tijd, maar dan heb je het wel zelf gemaakt. Ik krijg toch altijd net iets meer voldoening uit een gerecht als ik weet dat ik alles zelf gemaakt heb. Zelf bewaar ik mijn starter altijd in de koelkast, dit doe ik zodat de starter niet ieder dag voeding hoeft te krijgen. Als je de starter iedere dag voert dan groei hij namelijk enorm, tenzij je iedere dag ook brood bakt.

Om te voorkomen dat de starter heel groot word, bewaar ik hem dus in de koelkast en voer de starter een keer per week, dit is ook het moment dat ik brood bak. Met dit brood doen we dan een week dus dit komt erg goed uit.

Zelf bewaar ik mijn starter in een afsluitbaar bakje, maar je kunt de starter ook goed bewaren in bijvoorbeeld een weckpot. Het beste is natuurlijk dat je iet gebruikt wat je niet nieuw hoeft te kopen en dat wel prettig opbergt!

Met je zuurdesem starter kan je natuurlijk heerlijk zuurdesem brood bakken of bijvoorbeeld zuurdesem crackers

Zuurdesem starter

Keuken Westerse keuken
Trefwoord Zuurdesem

Ingrediënten

Voor de starter

  • 400 gram volkorenmeel
  • 400 gram water

Voor de voeding (om de dag)

  • 50 gram volkoren meel
  • 50 gram water

Instructies

Voor het maken van de starter

  • Meng de 400 gram volkorenmeel met de 400 gram water tot dat dit een glad mengsel is. Ik doe dit altijd met een houten spatel
  • Als het geheel goed gemengd is kun je dit het beste bewaren in een afsluitbaar bakje of een weckpot.
  • Zet de starter op een tochtvrije en niet in direct zonlicht plek weg

De starter voeren (om de dag)

  • Roer altijd voor het voeren eerst de starter goed door zodat er geen water op de starter ligt.
  • Meng in een aparte container de 50 gram volkoren meel met de 50 gram water tot dat dit een glad mengsel is.
  • Voeg de voeding bij de starter toe en meng dit goed door elkaar.
  • Berg de container met de starter weer op.

Notities

Na een vijf dagen (afhankelijk van de temperatuur) ontstaan er bubbeltjes in de starter. Hij is nu klaar om brood mee te bakken. De starter zal licht zuur gaan ruiken.
KokenKoken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept