Het wokje met tofu

Wokje met tofu

Tijd voor wat tofu variatie, deze week maakte ik een wokje met tofu. Zoals je verwacht gaat daar dan tofu in. Op zich zelf vind ik tofu helemaal niets. Het is een niet erg lekker smakkend blok eiwit. De tofu moet het in mijn mening echt van de kruiden, saus of marinade hebben. Daarom gaan we deze weke ook met sterke smaken aan de gang zoals sesamolie, gember en rode peper.

De ingrediënten voor het wokje met tofu
De ingrediënten voor het wokje met tofu

Bij dit recept kun je voor de granen kiezen uit enkele opties, bijvoorbeeld: witte rijst, noedels of mie, maar ook bulgur smaakt hier erg lekker bij. We hadden nog een bak witte rijst van de chinees over, je kent het vast wel lekker chinees gegeten, maar toch net iets te veel besteld, dus deze heb ik gebruikt in dit recept, zo gaat het niet verloren. Plus we hoeven vandaag zelf geen rijst te koken, ik zie dus alleen maar voordelen.

Tofu kun je trouwens ook goed invriezen, als je een heel blok tofu invriest, word het wel poreuzer van structuur, hierdoor kun je er minder fijn blokjes van snijden en netjes bakken. De poreuze structuur heeft wel als voordeel dat je het erg goed kan gebruiken in bijvoorbeeld dumplings. Je kunt de tofu dan in hele kleine stukjes krijgen door simpel weg de tofu door de andere ingrediënten van je dumplings te kneden. Hierdoor heb je geen grote brokken tofu in je dumplings, maar wel het voordeel van vegetarische eiwitten in je maaltijd. Maar ik dwaal van ons wokje met tofu.

We gebruiken voor dit recept onze Wokarang. Dit is een wok die ook op inductie of keramische kookplaten gebruikt kan worden. Dit komt omdat de bodem van de pan plat is in tegenstelling tot een normale wok waarvan de bodem meestal bolvormig is. We hebben deze Wokarang ondertussen al drie jaar en hij werkt nog altijd geweldig.

Wokje met tofu

Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinese
Trefwoord sesamzaad, tofu, wortel
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

Voor de tofu

  • 1 el sesamzaad
  • 225 gram tofu
  • 1 tl sesamolie

Voor de saus

  • 2 tablespoons donkere sojasaus
  • 2 tablespoons rijstazijn
  • 160 ml groentebouillon
  • 1 el tomatenpuree
  • 1/2 tl witte peper
  • 2 tl suiker
  • 1 teaspoon paprikapoeder
  • 2 tenen kloflook

Voor de groente

  • 1 ui
  • 2 wortel
  • 1 klein stukje gember
  • 1 rode peper
  • paprika

Voor erbij

  • rijst
  • bulgur
  • noedels
  • miehoen

Instructies

  • Haal de tofu uit de verpakking en droog deze mat keuken papier af
  • Snij de tofu in blokjes van ongeveer 2 centimeter
  • Rooster de sesamzaadjes in een pan zonder antiaanbaklaag en zonder olie als deze beginnen te bruinen haal je ze uit de pan en laat je ze afkoelen op een bord
  • Doe de olie in de pan en bak de tofu aan alle kanten bruin. Als de tofu gebakken is laat je deze afkoelen op een bord met een keukenpapiertje
  • Snij de wortel door de helft en daarna in plakjes, snij de peper in ringen, snij de ui in halve ringen en rasp de gember en de knoflook fijn.
  • Fruit eerst de ui aan, zodra deze wat glazig word voeg je ge gember en de peper toe na twee minuten voeg je ook de ui en de knoflook toe.
  • Kook de rijst/bulgar volgens de instructies van de verpakking
  • Voeg naar 3 a 5 minuten de ingrediënten van de saus toe aan de pan, breng de saus aan de kook en laat zachtjes koken voor ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de tofu weer toe en laat de tofu opwarmen in de saus.
  • Serveer het geheel op een bord en strooi de geroosterde sesamzaadjes over het bord en besprenkel met sesam olie
KokenKoken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept