De ongeschroote mout

Bier brouwen

Ik heb weer iets gedaan wat ik al een hele tijd niet heb gedaan, bier brouwen. Dit heb ik samen gedaan met Rian van gewoonlekkereten.nl. Zelf doe ik dit eigenlijk nooit omdat ik de spullen hiervoor niet in huis heb, maar Rian doet dit meerdere keren per jaar.

De verschillende manieren

Bier brouwen kun je op verschillende manieren doen, zo kun je gebruik maken van een brouw zak met vloeibaar gehopt moutextract, een moutpakket of zelf je hop, mout, suikers en gist samenstellen.

De brouw zak

Een brouw zak is makkelijkste manier om te beginnen met brouwen. Dit omdat je geen rekening hoeft te houden met het schroten van de mout, verschillende gisten en het koken van de hop. Het is een ideaal concept om te beginnen met brouwen. Een voorbeeld van zo’n bierbrouwpakket is dit pakket, inclusief brouwvat. Bij dit pakket hoef je niet eens te bottelen omdat je het bier direct uit het brouwvat kan tappen.

Een moutpakket

Het voordeel van zo’n Moutpakket is dat je alle ingrediënten in een keer geleverd krijgt. Hierbij zit ook het recept met de kook tijden die je moet aanhouden voor het maken van het bier. Je moet nog wel zelf de spullen aanschaffen waarin je het bier gaat brouwen, denk aan een grote pan en eventueel een schroot machine als de mout ongeschroot is.

De mout in de schrootmolen
De mout in de schrootmolen

Zelf samenstellen

De meeste creatieve vrijheid het je als je zelf je bier samenstelt. Je hebt keuze uit vele soorten hop, mout en suikers. Al deze ingrediënten beïnvloeden de smaak van je bier. Ook kun je makkelijker gaan experimenteren met toevoegingen aan je bier zoals beukensnippers, vruchten of chilipepers.

Het proces van bier brouwen

Samen met Rian heb ik een zelf samengesteld recept gebrouwen, de stappen die we doorlopen hebben omschrijf ik hieronder.

Het schrooten van de mout

Het Schrooten van de mout doe je in een schrootmolen. Hierbij maal je de mout tot een fijner mengsel. Hierdoor kunnen de suikers en de smaken van de mout los komen en worden opgenomen door het water.

De geschroote mout
De geschroote mout

Het bier brouwen

Tijdens het brouwen van het bier breng je het mengsel naar een bepaalde temperatuur en laat je het op deze temperatuur een tijd staan. Dit is zodat suikers en smaken uit de mout en de hop komen. De temperatuur en de tijd hebben invloed op de smaak, dus als je het biertje wat je aan het maken bent nog een keer wilt maken is het belangrijk om je stappen goed op de schrijven.

Het toevoegen van de mout aan het brouwwater
Het toevoegen van de mout aan het brouwwater

Filteren van het bier

Na het koken moet het wort (de suikerhoudende vloeistof) gescheiden worden van de graanresten (bostel). Als filtermateriaal dienen de kafdeeltjes van het mout, dat is dan ook de reden dat mout niet te fijn geschroot moet worden. Verder moet de bostel gespoeld worden, om de suikers zoveel mogelijk te verwijderen.

De hop toevoegen

De hop word nu toegevoegd en hierna word het brouwsel nog gekookt, in dit proces worden de smaken van de hop opgenomen in het brouwsel.

Als je zelf een hop in je tuin hebt staan kan je deze oogsten en drogen, zo kun je een biertje brouwen met je eigen geoogste hop, als je meer over droogovens en het drogen van voedsel wilt weten dan kun je mijn blog lezen over drogen met droogovens en droogrekken.

De hop die net in de pan zit bij het brouwsel
De hop die net in de pan zit bij het brouwsel

Het koelen

Na het koken met de hop moet het bier gekoeld worden zodat het gist er bij kan. Als je de gist toe zou voegen in het hete brouw vocht zal deze niet kunnen overleven. Na het koelen is het belangrijk dat de gist snel word toegevoegd aangezien het brouwsel nu vatbaar is voor bacteriën en andere ongewenste micro-organismen.

De gisting

Nu de gist bij het brouwsel zit zal de suiker in het brouwsel worden omgezet naar alcohol, dit gebeurt bij een temperatuur tussen de 18 en 25 graden. Hier word vaak een vergistingskast voor gebruikt die het brouwsel op deze temperatuur houd. Na dat de vergisting is afgelopen kan het bier gebotteld worden. Bij het direct bottelen na de hoofdfermentatie zal de gisting niet stoppen. Dit houd in dat het biertje nog nagisting op fles heeft. Naarmate het biertje langer staat al de smaak dus nog veranderen.

Nawoord

Zoals je leest zijn er verschillende manieren om bier te brouwen, met deze link kun je de verschillende soorten brouwpakketten vinden. Hier staan pakket bij waarbij je niet hoeft toe te voegen tot pakketten waarbij je zelf nog hop aan moet toevoegen.

KokenKoken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *