De verzameling gedroogde ingrediënten

Droogovens, droogrekken en hangend drogen

Het drogen van voedsel is al eeuwen een begrip in verschillende culturen, maar wist je dat je dit ook gemakkelijk zelf kunt doen? Voor het drogen van voedsel kun je enkele verschillende technieken gebruiken, droogovens, droogrekken en hangend drogen, de verschillende mogelijkheden leg ik hieronder uit.

Droogovens

Er zijn veel soorten droogovens. wij hebben er zelf op dit moment twee, een stapelbaar 250 watt model en een RVS 5 laags droogoven zoals je ziet zijn er in veel verschillende prijsklasse droogovens.

Voor het maken van beef jerky is het wel verstandig om gebruik te maken van een droge oven omdat je hier goed de temperatuur kan regelen waardoor het vlees veilig is voor consumptie.

Beef Jerky drie recepten

Een heerlijke snack voor bij de borrel of voor tijdens het wandelen. Wij nemen het zelf vaak mee als we gaan camperen en langere wandelingen gaan maken.
Gang Borrelhapje
Keuken Amerikaans
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Wachttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 8 uur 20 minuten

Ingrediënten

Voor alle recepten

  • 500 gram klapstuk

Barbecue marinade

  • 1 blik tomatenpuree
  • 1 tablespoon soy saus
  • 1 tablespoon apple cider vinegar
  • 1 tablespoon donkere basterdsuiker of honing
  • 1 tablespoon sesame olie
  • 1 teaspoon gerookt paprika poeder
  • 1/4 teaspoon cayenne peper
  • 1 teaspoon knoflookpoeder

Marinade

  • 1 ui
  • 1/4 cup soy saus
  • 1 tablespoon Worcestershire saus
  • 1/4 teaspoon knoflookpoeder
  • 1/2 teaspoons zwarte peper
  • 1/2 teaspoon gerookt zout

Bier marinade

  • 1 ui
  • 1 tablespoon Worcestershire saus
  • 1 flesje donker bier 33cl
  • 2 tablespoons donkere basterdsuiker of honing
  • 1/4 teaspoon chili poeder
  • 2 teaspoons knoflookpoeder
  • 1/2 teaspoons zwarte peper
  • 1/2 teaspoon gerookt zout

Optioneel

  • Liquide smoke of rookextract

Instructies

  • Leg het vlees een uur a ander half uur van tevoren in de vriezer, zo snijd het vlees makkelijker.
  • Snij het vlees in dunnen repen, ongeveer 5 mm dik.
  • Snij de ui en de knoflook fijn.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar en roer goed zodat er geen klontjes in zitten.
  • Als je van een rokerige smaak houd kun je extra rookextract toevoegen.
  • Doe het vlees in de schaal met marineren en laat het geheel minimaal 24 uur marineren.
  • Na dat het vlees gemarineerd heeft leg je het in de droog oven, zet de droog oven op 80 graden en het acht uur drogen.
  • Na acht uur controleer je of het vlees droog genoeg is. Als dit niet zo is controleer dit na een half uur dan weer. Op het laatst kan het ineens omslaan.

Droog rekken

De meeste kruiden kun je ook drogen op een droogrek zoals bijvoorbeeld dit droog rek. Zelf hebben we nog geen gebruik gemaakt van een droogrek. Deze zomer zijn wij wel van plan om een droogrek te maken. Eigenlijk is dit enorm makkelijk, ons huidige plan is om van hout een frame te maken wat stapelbaar is van hout. In het frame maken we de verdiepingen van fijn kippengaas, het is handig om een fijnmazig gaas te gebruiken. Anders heb je tijdens het drogen dat de etenswaren door het gaas heen valt. En dat wil je natuurlijk niet. Het is belangrijk dat er geen kruiden op elkaar liggen omdat er dan vocht vast kan komen te zitten, dit geeft je meer kans op schimmel.

Droog reken kun je erg goed gebruiken voor het drogen van bijvoorbeeld pepers:

Pepers drogen

Ingrediënten

  • 1 kilo Rode pepers

Instructies

  • Was de pepers met koud water, maar verwijder geen stelen, zaad, of zaadlijsten.
  • Leg de pepers op het droogrek, zorg er voor dat de pepers elkaar niet raken of gestapeld liggen op elkaar, er moet voldoende luchtstroming mogelijk zijn voor het drogen.
  • Plaat het droogrek op een plek waar het niet nat word en waar voldoende luchtstroming is.
  • Wacht rustig af het drogen kan enkele weken duren, dit licht aan de temperatuur, en de luchtstroming.

Hangend drogen

Het voordeel van hangend drogen is dat je hier eigenlijk alleen een spijker in de muur voor hoeft te hebben en een stuk touw. Pak een stuk touw en bind wat je wilt drogen aan het touw en hang het aan de spijker. Het is belangrijk dat er goede lucht stroming is rond de kruiden, anders heb je kans op schimmel.

Hangend drogen werkt goed voor kruiden zoals munt, peterselie, koriander of tijm. Deze kruiden kun je namelijk makkelijk vast binden aan de stam van de plant. Hierdoor kun je gemakkelijk meerdere takken bij elkaar binden.

Je kunt natuurlijk ook een droogrek zelf maken zoals deze van Silly Sis. Erg leuk om in de woonkamer op te hangen en ook nog functioneel! op de site word duidelijk uitgelegd hoe je dit droogrek kunt maken.

sillysis macrame droogrek voor kruiden en bloemen
sillysis macrame droogrek voor kruiden en bloemen

Kruiden drogen

Ingrediënten

  • 5 takken munt, peterselie, koriander of tijm

Instructies

  • Was de kruiden goed met water en schud het meeste water van de takken af.
  • Bind met het touw de takken kruiden aan elkaar, zorg dat er voldoende ruimte zit tussen de takken zodat er ruimte is voor lucht.
  • Hang de kruiden slinger op een plek met voldoende luchtstroming en niet in direct zonlicht,
KokenKoken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept