De Walnoten Baklava uit de oven

Walnoten Baklava

Baklava is een dessertgerecht dat gegeten word in Griekenland, Turkije, het Midden-Oosten, maar ook in de Balkan landen. Het is dus daarom ook dat er ontzettend veel verschillende manieren zijn om baklava te maken. Baklava word wel eigenlijk altijd met filodeeg gemaakt. Ik heb voor deze baklava walnoten en honing gebruikt. Maar pistachenoten of amandelen in combinatie met kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, gedroogde doperwten, rozenwater of vanillesuiker worden gebruikt.

De ingrediënten van de Walnoten Baklava
De ingrediënten van de Walnoten Baklava

De versie die ik beschreven heb lijkt op de griekse versie. Dat is omdat ik walnoten en honing gebruik wat, volgens een goede kennis van mij, echt typisch grieks is. Wat er absoluut niet grieks aan is, is het feit dat ik in dit recept de balderen filodeeg oprol en daarna door snij. Volgens diezelfde kennis word dat in griekenland niet gedaan. De echte griekse baklava word namelijk met 33 lagen gemaakt. Dat zou zo zijn omdat Jesus 33 jaar geleefd heeft. Persoonlijk vind ik 33 lagen nogal veel en is de manier waarop ik baklava maakt ook erg lekker.

Om walnoten te hakken heb je een goed scherp mes nodig. In onze blog Werken met scherpe messen staat waarom dit belangrijk is.

Voor dit recept heb je een ovenschaal nodig. Ik raad een ovenschaal met deksel aan. Baklava is namelijk niet iets wat je in één keer opeet als je niet met zo veel mensen bent. Door de baklava te bakken in een ovenschaal met deksel kun je na het bakken en afkoelen in de koelkast zetten. Baklava met walnoten is wel maar beperkt houdbaar dus kijk en ruik goed voordat je er opnieuw aan begint.

Eet smakelijk,

-xxx- The Wiccan Sous-Chef

Walnoten Baklava

Gang Nagerecht
Keuken Turks
Trefwoord citroensap, filodeeg, honing, suiker, walnoten, water
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
afkoeltijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Equipment

  • oven
  • ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 pakje filodeeg
  • 80 gram boter
  • Honing
  • 120 gram walnoten
  • 125 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • 1 teaspoon citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en zet de boter in een steelpan op laag vuur zodat het kan smelten. Het mag niet koken.
  • Leg het filodeeg onder een licht vochtige lauwwarme doek zodat het kan ontdooien.
  • Hak de walnoten fijn en bestrijk daarna de bakvorm met de gesmolten boter.
  • Pak voorzichtig 3 vellen filodeeg en leg die op elkaar en bestrijk het dat met een dun laagje gesmolten boter, bestrooi met walnoten en doe er wat honing overheen.
  • Rol het filodeeg voorzichtig op en snij met een scherp mes de filodeeg rol in stukken van ongeveer 1,5 centimeter of dikker.
  • Leg de stukken baklava in de ovenschaal.
  • Herhaal de stappen totdat alle filodeeg op is.
  • Giet de overgebleven boter erover heen.
  • Zet de baklava in de oven voor 15 minuten en doe ondertussen het water, suiker en citroensap in een steelpan.
  • Breng het suikerwater aan de kook en draai daarna het vuur op de laagste stand. Laat het suikerwater nog zo’n 10 minuten op het vuur staan.
  • Zodra de baklava klaar is schenk je het suikerwater erover heen en laat je de baklava ongeveer een uur afkoelen.
  • Eet smakelijk
KokenKoken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept