De net gebakken winterse appel crumble

Winterse appelkruimeltaart

Als ik aan appeltaart denk, denk ik altijd aan mijn opa die ontzettend veel van appeltaart houd. En ik denk ook altijd aan de dagen voor mijn verjaardag dat mijn moeder en ik in de keuken stonden. Mijn moeder maakt namelijk graag zelf taart voor verjaardagen en die waren de lekkerste. Sinds The Bearded Chef en ik samen wonen vieren we verjaardagen anders. We nodigen steeds maar een paar mensen uit. Dit is deels omdat ik dat veel gezelliger vind maar ook omdat ik dan wat meer kan experimenteren met het bakken van taartjes.

De ingrediënten van de winterse appel crumble
De ingrediënten van de winterse appel crumble

Het recept voor de winterse appelkruimel is niet op die manier tot stand gekomen. In een weekend een tijd geleden hadden we nog 2 behoorlijk grote appels over uit een ander recept en ontzettend veel zin in iets zoet. Na wat kijken in alle kasten kwam ik erachter dat we ongeveer niks in de kasten hadden. Ik kon geen Karamel fudge, geen chocolade koekjes en ook geen boterkoek met gember. En daar balen ik eigenlijk ontzettend van want de boterkoek met gember is echt ontzettend lekker en ik had er erg veel zin in.

The Bearded Chef kwam met het idee om iets met de appels te maken zoals appelcake. Helaas had ik daar ook geen ingrediënten voor, maar bedacht ik op dat moment hoe ik een gedeelte van het recept van de appelcake kon gebruiken voor een appelkruimeltaart. En op die manier is de winterse appelkruimeltaart geboren. Nadat ik hem gebakken had hebben The Bearded Chef en ik hem (bijna) meteen opgegeten en een grote mok eigen gemaakte chocolade melk.

De winterse appelkruimeltaart word gemaakt in een browniebakvorm. De bakvorm van 27cm x 20 cm is de perfecte maat om deze taart in te maken.

Eet smakelijk,
-xxx- The Wiccan Sous-Chef

Winterse appelkruimeltaart

Als ik aan appeltaart denk, denk ik altijd aan mijn opa die ontzettend veel van appeltaart houd. En ik denk ook altijd aan de dagen voor mijn verjaardag dat mijn moeder en ik in de keuken stonden. Mijn moeder maakt namelijk graag zelf taart voor verjaardagen en die waren de lekkerste. Sinds The Bearded Chef en ik samen wonen vieren we verjaardagen anders. We nodigen steeds maar een paar mensen uit. Dit is deels omdat ik dat veel gezelliger vind maar ook omdat ik dan wat meer kan experimenteren met het bakken van taartjes.
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Trefwoord appels, basterd suiker, bloem, kaneel, roomboter, suiker
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 50 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 50 minuten
Porties 14 stukjes

Equipment

  • brownie vorm
  • bakpapier

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 160 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 80 gram basterdsuiker
  • 1/4 teaspoon zout
  • 1 tablespoon melk

Voor de kruimels

  • 100 gram donkere basterd suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 1 tablespoon kaneel

Voor de vulling

  • 2 grote appels ongeveer 800 gram
  • 2 tablespoon donkere basterd suiker
  • 2 tablespoon kaneel

Instructies

Als eerste

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en zet de brownievorm bedekt met bakpapier klaar

Voor het deeg

  • Meng de bloem met de basterdsuiker en het zout in een grote kom. Snij de boter met 2 messen in kleine stukje, die de melk eriji en kneed de massa met een koele vlugge hand tot een mooie deegbal. Bekleed de brownie vorm met het deeg en zet daarna weg in de koelkast.

Voor de kruimels

  • Meng de basterdsuiker met de bloem in een kom. Snijd boter in blokjes en voeg de kaneel toe. Kneed met je vingertoppen snel tot een kruimelig deeg. Dek af en zet in de koelkast.

Voor de vulling

  • Maak de appels schoon en snij in plakjes. Doe je appelplakjes in een grote schaal en voeg de basterd suiker en de kaneel toe. Mix dit alles voorzichtig zodat de appelplakjes niet kapot gaan. Haal de brownie vorm uit de koelkast en doe de appelplakjes er netjes in. Ik heb 5 lagen neer kunnen leggen in een soort van wildverband. (zoals een bakstenen muur gezet word). Verdeel de kruimels eroverheen en zet de appelkruimeltaart 50 minuten in de oven. Laat de appeltaart volledig afkoelen en haal het daarna pas uit de vorm. Anders bestaat er een grote kans dat de taartbodem breekt met het eruit halen. Snij de taart in 12 a 16 stukken en eet smakelijk.
KokenKoken

1 gedachte over “Winterse appelkruimeltaart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept