De karamelsnoepjes

Karamel fudge

The beared chef en ik hebben tot nu toe veel al hartige recepten gepubliceerd. Dat komt natuurlijk omdat we graag ook hartig eten maar eens in de zoveel tijd hebben wij beide een ontzettende zin in zoet. En karamel fudge is dan iets wat ik met heel veel plezier maak. Ik maak het inmiddels met zoveel plezier dat ik er ook mee ben gaan experimenteren. Maar dat zijn recepten voor een andere keer.

Veel mensen zijn verbaasd als ik ze vertel dat ik karamel fudge met veel gemak maak. En dat gemak komt voornamelijk omdat de Beared chef een tijd geleden een vleesthermometer gekocht heeft. Als je met suiker werkt is het onwijs belangrijk om de temperatuur in de gaten te kunnen houden. En in het geval van het maken van fudge al helemaal.

De Ingrediënten van de karamel fudge
De Ingrediënten van de karamel fudge.

Als de karamel fudge niet warm genoeg word dan blijf hij erg zacht. Dat is ook ontzettend lekker om van te snoepen, maar niet helemaal de bedoeling. Helaas is mij dat wel een paar keer overkomen. Ik ben er nu dus achter dat de fudge tussen de 110 en 116 graden kerntemperatuur moet hebben voordat het van het vuur af kan. Ik gebruik hiervoor altijd een vleesthermometer voor, zo weet je continue de temperatuur van de fudge.

karamel fudge

Voor dit recept voor karamel fudge heb je maar 5 ingrediënten nodig. Erg leuk om te maken en ontzettend lekker als je van zoet houd.
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Trefwoord gecondenseerde melk, roomboter, vanille extract
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
afkoeltijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 40 blokjes fudge

Ingrediënten

 • 1 blikje gecondenseerde melk a 397 gram
 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 2 teaspoons vanille extract

Instructies

 • Neem een grote pan en doe daar de twee soorten suiker, de boter en de gecondenseerde melk in en breng het aan de kook.
 • Zodra de fudge kook zet je het vuur naar middelhoog en blijf je roeren om aanbranden te voorkomen.
 • Zodra je merkt dat de fudge dikker word kun je voor het eerst de temperatuur meten met een suiker- of vleesthermometer. De kerntemperatuur moet tussen de 110 graden en 116 graden zitten voordat je naar de volgende stap kunt.
 • Laat de fudge 5 a 10 minuten in de pan afkoelen en voeg nu de vanille extract toe. Roer de vanille extract door de fudge en giet dan de fudge in een bakvorm. Ikzelf gebruik een brownie bakblik met een dubbelgevouwen bakpapier erin.
 • Laat de fudge afkoelen tot kamertemperatuur. Haal het dan uit het bakblik en snij met een groot scherp mes de fudge is stukjes.
 • Bewaar de fudge in een doosje in de koelkast.
KokenKoken

5 gedachten over “Karamel fudge

 1. Goed recept, maarrr, je schrijft vanille extract, maar op de foto is flesje dr.oetker te zien, en dat is van alles maar 100% zeker géén vanille extract. Het een “aroma” welke bijna volledig chemisch is, en niks met vanille te maken heeft. Het ruikt ook nog eens ranzig.
  Échte vanille extract is bv van
  Nielsen-Massey, Madagascar-Bourbon vanille extract, dat ruikt en smaakt nl wel naar echte vanille.
  Gewoon zonde van het recept om er e.o.a. ranzig chemisch goed in te gooien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept