De falafel in de wrap met de gebakken groente

Syrische falafel uit de oven

Sinds jaar en dag eten The beared chef en ik kikkererwten. We eten ze vaak geroosterd of door een indiaanse curry of masala. Maar falafel is iets wat ik langer tijd niet zo interessant vond om te eten. Ik kende de versie uit de winkels en die waren op zich wel lekker. Er was alleen niet zo veel bijzonder aan. Ik vond ze dat ze vaak niet zo kruidig waren.

Daar kwam verandering in toen ik een man uit Syrië leerde kennen. Hij bleek mijn nieuwe bovenbuurman te zijn en ontzettend graag te koken. Elke keer als ik bij hem een kopje thee dronk was hij bezig met de voorbereiding voor de volgende maaltijd. Ik kan mij nog herinneren wat ik riep de keer dat hij met falafel bezig was. “Bah je eet toch geen boerenkool”. Vanaf een afstand leekt het namelijk net alsof het boerenkool was. Mijn bovenbuurman was de taal nog niet helemaal machtig dus vroeg wat boerenkool was. Nadat ik het hem had uitgelegd was hij een beetje beledigd.

De Ingrediënten van de falafel
De Ingrediënten van de falafel

Hij vond dat het absoluut niet op boerenkool lijken en vroeg mij dus om te blijven eten. Ik heb toen ja gezegd al was ik wel wat bang dat het toch stiekem boerenkool zou zijn. Maar wat was het lekker! Dit recept lijkt erg op die hij toen maakte. Maar er zit toch wel degelijk verschil in. Zo maakte hij het vanuit de frituur pan en maak ik het tegenwoordig altijd uit de oven. Net zo lekker maar een heel stuk gezonder. Hieronder vind je het recept voor Syrische falafel uit de oven.

In de oven gebruiken wij altijd deze siliconen bakmat, dit zorgt er voor dat je bakblik schoon blijft, hierdoor heb je minder schoonmaak werk. Siliconen is erg nonstick, daardoor kun je ze gemakkelijk schoonmaken met de afwas.

Falafel

Deze Syrische falafel uit de oven is erg lekker en gezond. Een gerecht gemaakt met kikkererwten en kruiden geserveerd op een wrap met groente
Gang Hoofdgerecht
Keuken Arabisch
Trefwoord champignon, home-made, kikkererwten, paprika, ui, vegetarisch
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
weektijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 1 uur 20 minuten
Porties 2 personen

Ingrediënten

Voor de falafels

  • 1 tablespoon olijfolie + extra voor het besprenkelen
  • 135 gram gedroogde kikkererwten minimaal 8 tot 12 uur geweekt en 1 uur gekookt of een blik kikkererwten
  • 1 kleine rode ui
  • 15 gram verse peterselie
  • 20 gram verse koriander
  • 4 knoflooktenen
  • ½ teaspoon zout
  • ½ teaspoon peper
  • ½ teaspoon gemalen komijn
  • ¼ teaspoon gemalen kaneel

Lekker voor erbij

  • flatbreads
  • Wraps
  • Gegrilde groenten zoals champignons, courgette of paprika

Instructies

  • Wat moet je doen?
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Doe in een foodpressor de kikkererwten, olijfolie, rode ui, peterselie, koriander, zout, peper, komijn en kaneel en maal tot het er glad uit ziet.
  • Maak nu van het falafel mengsel balletjes ter grote van flinke soepballen. Hou er rekening mee dat je er ongeveer 16 a 20 zal draaien.
  • Leg de falafel balletjes op een met bakpapier of silecone bak belegde bakplaat en zet die in de oven voor 50 minuten. Draai de falafels na 30 a 35 minuten voorzichtig om.
  • Haal de falafels uit de oven en beleg je wrap of flatbread met je gekozen groenten, saus en falafels
  • Eet smakelijk
KokenKoken

2 gedachten over “Syrische falafel uit de oven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept